Van salarisadministrateur in de zorg naar een commerciële rol

Het verhaal van Nancy, salarisadministrateur bemiddeld door Salarisprofs

De stap van salarisadministrateur in de zorg naar een commerciële rol met veel klantcontact bij een accountantskantoor, was voor Nancy geen grote stap. Achteraf bezien is het alsof ze al die jaren aan het voorbereiden was voor haar huidige functie.

Het vak geleerd in de zorg

Nancy Koetsier had geen plezier meer in haar administratieve rol op de backoffice. Haar manager adviseerde een meer uitdagende rol. Zo leerde ze het salarisadministratie-vak. Ze moest hiervoor wel haar PDL (Praktijkdiploma Loonadministratie) behalen. Nu is extra inspanning en studeren voor Nancy geen probleem en ze greep deze kans dus met beide handen aan. Ze vulde haar PDL aan met VPS (Vakopleiding Payroll Services) en volgt nu MPS (Manager Payroll Services).

“Dit was voor mij een verdieping en tegelijk een verbreding van werkzaamheden en kennis. Op dat moment had ik deze stap echt nodig.”

Meer commercie en focus op targets past haar

In de zorg gaan veranderingen langzaam en er is niet altijd evenveel focus op efficiëntie. Nancy is van nature juist gericht op verbeteringen, verandering, energie, doelgerichtheid en effectiviteit.  De logheid van de organisatie stoorde haar soms wel, maar in haar rol had ze er niet bijzonder veel last van.

Dat de overstap naar een meer commerciële rol in een commerciële organisatie voor haar niet groot lijkt, dankt ze aan haar persoonlijkheid. Je zou kunnen stellen dat ze binnen haar rol in de zorg eigenlijk nooit volledig op haar plek is geweest.

“Dat is na 12 jaar misschien vreemd om te zeggen, maar ik denk dat dit inderdaad zo is. Mijn huidige rol past me als een jas en dat heb ik nog niet eerder ervaren.”

Een adviserende rol is wennen

De uitdaging ligt dus niet in het wennen aan een commerciële omgeving met targets en veel klantcontact. Het salarisvak op een andere manier leren kennen en toepassen is dit daarentegen wel.  Ze werkt met een ander salarispakket, moet van veel cao’s de inhoud kennen en heeft een adviserende rol.

Ze voert de administratie voor klanten van het accountantskantoor. Een belangrijke neventaak is het binnenhalen van nieuwe klanten. Hiervoor neemt ze proactief contact op en vormt zo tegelijk de sales van haar afdeling.

Een ander pakket is even wennen, want functies zijn anders en knoppen zitten op andere plekken. Nu staat Nancy open voor verandering en nieuwe zaken. Een nieuw pakket is dus alles behalve een drempel. Ze werkte altijd met Raet en nu met Loket. Beide pakketten hebben voordelen én nadelen ten opzichte van elkaar. Zolang je niet vasthoudt dat wat -was-, zie je sneller dat het gene dat -is- ook prima is.

Haar adviserende rol (in combinatie met haar ‘sales-activiteiten’) ervaart ze als enige dat écht anders is: spannend, leuk en uitdagend. “Het inklopwerk is veel minder en er ligt meer nadruk op de controlerende taak. Pro-actief advies en een bredere vertaling van regelgeving is belangrijk.”

Deze adviserende rol en de hulp die ze klanten hiermee kan bieden, ligt haar goed.

Nog zo veel te leren

Nancy heeft nog veel te doen voordat ze zichzelf als volleerd payrolladviseur ziet. Ze wil qua kennis en ervaring de diepte en breedte in. Ze wil meer inzicht in jaarcijfers, boekhouding, regels voor DGA’s en nog zo veel meer.

“Ik ben een nieuwsgierig persoon en wil altijd graag weten wat iedereen doet. Hierdoor ben ik snel gericht op ontwikkeling in de breedte. Er is in- en rakend aan mijn vakgebied namelijk zoveel dat interessant is.”

Lonneke van Salarisprofs benaderde Nancy voor deze rol: niet in de zorg, niet uitvoerend, commercieel, focus op targets en dus alles wat ze in haar toenmalige rol niet had. In eerste oogopslag 0%-match dus. Lonneke omschreef de functie en de organisatie en Nancy dacht meteen: “deze functie is voor mij geschreven.” “Ik vind het fantastisch dat Lonneke de raakvlakken zag en me benaderd heeft.”

Haar rol vergt veel aandacht en kost energie, maar iedere dag heeft ze plezier en de energie die haar dit geeft doet goed. “Elke dag leer ik weer nieuwe dingen en kom ik zaken tegen waarin ik me kan verdiepen. Heerlijk, ik voel me hier als een vis in het water.”