Blind varen op gevoel richting een nieuwe baan

Het verhaal van Réka, salarisadministrateur bemiddeld door Salarisprofs

Eind 2019 kwam Réka samen met haar vriend naar Nederland. Ze werkten thuis in Hongarije beiden voor Friesland Campina. Vriendlief kreeg een prachtige carrièrekans in Nederland en Réka ging mee op avontuur.

Meer vertrouwen door specialisatie

Dit laatste is ongetwijfeld goed voor hun relatie geweest (de afstand Amersfoort - Boedapest kan uiteindelijk een obstakel worden). Het is echter ook goed voor Nederland, want we hebben een tekort aan professionele salarisadministrateurs.

Réke was HR- en Payroll consultant en specialiseerde zich hier in international payroll. Het HR-vakgebied heeft ze dus achtergelaten in Hongarije, met soms een klein beetje spijt. “Ik mis heel soms HR wel, maar ik kreeg er een fantastische specialisatie voor terug. Dit is goed voor me, want ik voel me hierdoor meer professional.”

Ze haalt voldoening uit het specialiseren. Een focus op HR én Payroll is te breed om specialist in te zijn, is haar beleving. Na een jaar voelt ze zich meer vertrouwd met het Payrollvak dan ooit tevoren en dit geeft zelfvertrouwen om concreter te adviseren en voortvarender te handelen.

Nieuw in Nederland tijdens de eerste Corona-golf

Haar nieuwe leven begon ze drie maanden voordat Nederland de eerste golf van Corona meemaakte. Een eerlijk beeld van Nederland, de werksfeer en cultuur heeft ze hierdoor niet kunnen ontwikkelen. Toch heeft ze er geen spijt van dat ze deze kant op is vertrokken samen met haar vriend. “De mensen hier zijn vriendelijk en erg open. Ik vind het ook geweldig dat iedereen hier zo sportief is. Iedereen fietst, loopt hard en is op de een of andere manier bezig met zijn of haar gezondheid. Dit is in Hongarije echt anders.”

Door Corona is haar werklast substantieel vergroot door alle compensatieregelingen die per land verschillend zijn. Onbedoeld krijgt ze dit gecompenseerd door de reistijd van 140 minuten per dag die wegvalt. “Ik hou meer tijd over om een keer heerlijk uit te slapen tot 7 uur of voor het werk buiten hard te lopen.” Haar leven is hierdoor meer in balans en werk en privé vloeien op een prettige manier in elkaar over.

Kan je blind varen als je je gevoel vertrouwt?

Drie maanden terug nam Annechien (recruitment consultant bij Salarisprofs) contact met haar op voor een nieuwe functie. Réka werd enthousiast van het contact. “Dit is het beste contact dat ik tot nu toe gehad heb. Ze is zo’n fijn en enthousiast mens, ik voelde dat ik belangrijk voor haar was.”

Na het eerste gesprek vertelde ze iedereen hierover en over hoe het voelde alsof ze elkaar al jaren kenden. Dit vergrote haar vertrouwen in het advies dat Annechien haar gaf. Ze was er namelijk van overtuigd dat het werk en de sfeer van de organisatie perfect bij Réka zouden passen.

“Ik wist dat als Annechien blij zou worden van een bedrijf, ik dat ook zou doen. Ze gaf aan dat dit dé plek voor mij was en hierin had ze gelijk.”

Réka leek blind te varen op het advies van Annechien, maar het tegenovergestelde is waar. Ze vertrouwde op haar gevoel en het inzicht dat ze heeft in mensen. Als je geleerd hebt hiernaar te luisteren, dan is er geen betere graadmeter om besluiten op te nemen.